معرفی و آشنایی با انواع کارتهای اقامت در ترکیه

19تیر1401
0 نظر
معرفی و آشنایی با انواع کارتهای اقامت در ترکیه

معرفی و آشنایی با انواع کارتهای اقامت در ترکیه

معرفی و آشنایی با انواع کارتهای اقامت در ترکیه

انواع کارت اقامت در ترکیه

کیملیک یا کارت اقامت ترکیه کارتی است که تمامی اطلاعات شخصی در آن ثبت می‌شود که به آن T.C نیز می‌گویند. انواع کارت اقامت ترکیه صادرشده برای اتباع خارجی هم موقت و هم دائمی است. هر ایرانی اجازه دارد هر 180 روز یک‌بار 90 روز بدون تشریفات برای اخذ ویزای توریستی در ترکیه اقامت کند.اگر شخصی بخواهد بیش از مدت ذکر شده در ترکیه بماند باید برای اقامت دائم یا اقامت موقت کارت کیملیک دریافت کند. در غیر این صورت اگر حضور ایرانیان در ترکیه بیش از 90 روز باشد، بسته به مدت اقامت غیرقانونی در این کشور برای افراد خاطی جریمه لحاظ می‌شود.

عدم پرداخت جریمه می‌تواند به اخراج افراد از ترکیه به مدت یک تا پنج سال و باطل‌ شدن مجوز اقامت منجر شود. همان‌گونه که اشاره شد کیملیک به کارت اقامت ترکیه اطلاق می‌شود که به T.C که مخفف جمهوری ترکیه است، نیز شهرت دارد.

کارت فوق دارای یک عدد 11 رقمی است که با 99 شروع می‌شود. تمامی اطلاعات شخصی ازجمله آدرس محل سکونت در سامانه مربوط به این شماره ثبت‌شده و در همه سلسله‌ مراتب ترکیه موجود است. طبق قانون، اتباع خارجی در ترکیه که بیش از مدت‌زمان مشخص‌شده بین کشورشان و ترکیه درخواست اقامت دارند، باید در اکثر موارد کارت کیملیک و شماره شناسایی دریافت ‌کنند.

به طور کلی در ترکیه 5 نوع کارت اقامت در حال حاضر صادر میشود.

  • کارت صورتی
  • کارت دانشجویی
  • کارت آبی
  • کارت تورکوواز
  • کارت پناهنده

کارت صورتی

رایج ترین نوع کارت اقامت در ترکیه کارت صورتی رنگ (Pembe Kimlik) میباشد این نوع کارت که به کیملیک توریستی معروف است، دارای اقامت کوتاه مدت 1 ساله میباشد. این کارت با خرید یا اجاره ملک به شخص داده میشود.

کارت دانشجویی

دیگر کارت اقامت به رنگ زرد بوده و مربوط‌ است به اقامت دانشجویی در ترکیه. این کارت با شماره شناسایی خاص خودش  (YU) شناخته می‌شود و مختص دانشجویان است. گفتنی است که باید تا قبل از پایان اعتبار ویزای دانشجویان اخذ ‌شود. هزینه کارت فوق تقریباً ۱۲۰ لیر ترکیه است.

کارت کیملیک دانشجویی (Öğrenci Kimliği) به منظور سهولت دانشجویان در همان ابتدا به میزان سال های تحصیلشان صادر میشود. به بیان ساده تر دانشجویان کارشناسی به طور مثال اگر مدت زمان تحصیلشان 4 سال برآورد شود کیملیک 4 ساله برای آنها صادر میشود. نکته: دانشجویان باید توجه داشته باشند، در صورتی که نمرات آنها پایین باشد، مشروط شوند و یا میزان غیبت انها زیاد باشد، این موارد از سمت دانشگاه سریعا به اداره مهاجرت اطلاع داده میشود و ممکن است اقامت آن ها لغو شود.

در کل دولت ترکیه دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در خاک این کشور را دارند از انجام هزینه‌های دیگر معاف‌ کرده است. به همین دلیل تنها باید مبلغ فوق جهت دریافت کارت اقامت دانشجویی ترکیه پرداخت شود.

کارت آبی

این نوع کارت که به کارت چالشماایزین نیز معروف است برای اشخاصی که در ترکیه مشغول به کار هستند صادر میشود. این نوع کارت علاوه بر داشتن بیمه بسیار عالی، یک آپشن فوق العاده نیز دارد. این آپشن بدین صورت است که اگر شما به مدت 5 سال این نوع کارت اقامت را تمدید کنید منجرب به پاسپورت ترکیه میشود. توجه داشته باشید این کارت هر ساله باید تمدید شود و از طریق کارفرما این اتفاق صورت میگیرد.

کارت اقامت آبی رنگ مربوط می‌شود که تماما مخصوص مجوز کار در خاک ترکیه است. بنابراین آن دسته از توریست‌ها و یا حتی دانشجویانی که قصد کار در خاک ترکیه را دارند باید علاوه بر کارت اقامت مخصوص به خود، کارت اقامت آبی رنگ را نیز اخذ کنند. البته آن دسته از افرادی که با ویزای توریستی به خاک ترکیه وارد می‌شوند، باید ۶ ماه پیش از مدت انقضای کارت خود نسبت به دریافت مجوز کار اقدام کنند.

کارت تورکواز

این کارت یکی از جدیدترین نوع اقامت ها میباشد. این کارت به دارندگان مقام های باشگاهی یا نخبگان داده میشود. البته روند دریافت آن مثل کارت کیملیک توریستی با یک ثبت نام ختم نمیشود. برای کارت تورکوواز باید شما از طرف شرکت یا باشگاه ای اقدام کنید که در آن جا مشغول به فعالیت هستید. این کارت علاوه بر دارا بودن بیمه قوی، پس از سه سال پاسپورت ترکیه را در بر دارد.

کارت فیروزه ای ترکیه به افرادی دارای مهارت خاص با استعداد خاص و یا هنرمندان، بازیگران و ورزشکاران داده می شود. این افراد از طریق مهارت خاص خود، می توانند کارت اقامت دائم فیروزه ای ترکیه را دریافت کنند.

کارت پناهنده

کارت کیملیک پناهنده یا (Mülteci Kimliği) مخصوص کسانی است که به هر دلیلی از کشور خود گریخته اند و به کشور ترکیه پناه آورده اند. با این نوع کارت نه میتوان اقدام به تحصیل کرد نه تبدیل به کارت چالشماایزین کرد. هر فردی با این کارت نهایتا میتواند در ترکیه مستقر شود تا بتواند از طریقی دیگر به کشور دیگر برود.

درخواست شهروندی ترکیه

دولت ترکیه تمهیداتی برای اتباع خارجی در نظر گرفته است. افرادی که از طریق خرید ملک در ترکیه و یا اقامت کاری در ترکیه زندگی می کنند، در صورت تمدید به مدت 5 سال متمادی و بدون وقفه، می توانند درخواست شهروندی ترکیه نمایند. از طریق اقامت تحصیلی هم می توان برای شهروندی ترکیه اقدام کرد. اما باید در نظر داشت که تعداد سال های اقامت تحصیلی به صورت نصف حساب می شود. و باید سال های باقی مانده را با اقامت کاری یا خرید ملک اتمام کرد. برای افرادی که از طریق ازدواج با شهروند ترکیه، کارت اقامت دارند، درخواست شهروندی می تواند بعد از 3 سال انجام شود.

پیام بگذارید